Новини

dabov kristalДоц. Борислав Дъбов

Диабетната ретинопатия е заболяване на ретината на окото, което може да доведе до слепота. Повишената кръвна захар води до запушване на съдовете, които хранят ретината. А това, на свой ред, води до кислороден глад и до формиране на зони, които страдат от липсата на глюкоза. Като отговор ретината формира нови съдове, които обаче растат безразборно и са чупливи, даващи кръвоизливи във вътрешността на окото (стъкловидното тяло). Единственото достоверно и ефективно лечение на началните стадии (без кръвоизливи) е лазеркоагулацията. Тя унищожава полетата от ретината, които не се хранят и спира импулса за нови съдове.

Лекaраствата през устата или вътреочните инжекции само забавят правилното лечение. Неблагоприятен фактор е наличието в окото на гелообразна субстанция (стъкловидното тяло). То има структура и по него могат да растат нови съдове, както бръшлян може да расте по ствола на дърво. При млади диабетици е по-неблагоприятно.

Променената биохимия на стъкловидното тяло и растежа на нови съдове по него водят до свиването и отлепването му от ретината. То остава залепено към ретината, само там където има прораснали нови ретинални съдове към стъкловидното тяло.

Чупливостта на съдовете, изразяваща се в кръвоизлив във витреалната кухина води до невъзможност за нов лазар.

Необходимо е да се отстрани стъкловидното тяло и да се вкара лазера вътре в окото. Важно е да се знае, че при млади диабетици основният враг за окото е неотлепенто или частично отлепеното стъкловидно тяло.

Точният момент за операция е преди да се появи отлепване на ретината.

 operacia

Абсолютно ноебходима е строга преценка за състоянието на стъкловидното тяло и да се предприеме оперативна интервенция преди дърпането от страна на стъкловидното тяло да доведе до начално отлепване на ретината.

nepodhodyashti za operacia

women with maskНосенето на медицински маски може да предизвика синдром на сухите очи, показва проучване. Това се отнася за хора над 20-годишна възраст.

Експерти от офталмологичната клиника Тиендзин (Tianjin Eye Hospital) в Китай са публикували резултати от свое изследване, които показват, че сухите очи, свързани с използването на маски, са типични за хора, които са носили очила, не са използвали маските както трябва или са изпитвали подобна сухота в миналото.

Въз основа на анкета с над 6900 пациенти учените правят извода, че колкото по-дълго хората носят маски, толкова по-висок е рискът им от развитие на сухота в очите. Влияние оказва още нивото на влажност в атмосферата и времето, прекарано на открито. 

За да предотвратите този синдром, се препоръчва да изберете правилния размер маска за себе си и да я носите правилно, да намалите времето за непрекъсната употреба на маската и, ако е необходимо, да използвате капки за очи, които помагат за борба с проблема със сухотата.

deca zrenieЕдно дете се нуждае от много способности, за да успее в училище. Доброто зрение е ключов елемент. Изчислено е, че около 80% от ученето минава през очите. Четене, писане, използване на компютър са всекидневните задачи на един ученик. Очите на детето са постоянно в употреба – в класната стая и в играта. Когато зрението не функционира правилно, образованието, спорта и всекидневните занимания могат да се окожат трудност.

Като деца напредват в училище, те са изправени пред нарастващите изисквания на своите визуални способности. Годините в училище са много важен момент в живота на всяко дете. Всички родители искат да видят своите деца как се справят добре в училище и повечето родители правят всичко възможно, за да им се осигурят най-добрите образователни възможности. Но твърде често едно важно средство за обучение може да се пренебрегва – зрението на детето. С израстване и преминаване в следващ клас, шррифтът в учебниците става по-малък, а количеството време, прекарано в четене и писане значително се увеличава.

Когато някои визуални умения не са се развили, или са слабо развити, ученето е трудно и стресиращо, и децата обикновено ще:
-избягват четене/писане, колкото е възможно;
-ще вършат задълженията си, но с понижено внимание и с по-малка отговорност.

Някои деца със затруднения в ученето проявяват специфично поведение на хиперактивност и разсеяност. Тези деца често са означени като притежаващи „дефицит на вниманието и хиперактивност“ (ADHD). Въпреки това, неоткрити и нелекувани проблеми със зрението могат да предизвикат някои от същите тези признаци и симптоми обикновено се приписва на ADHD. Поради тези прилики, някои деца могат да бъдат неправилно обозначени като има ADHD, когато в действителност те имат неоткрит проблем при зрението.

Тъй като зрението може да се променя често по време на учебни години, редовното диагностициране и лечение на зрението е важно. Проблемът е късогледство или късогледство. Въпреки това, някои деца имат други форми на пречупване като далекогледство и астигматизъм.

Очила или контактни лещи могат да осигурят необходимата корекция за много проблеми със зрението. Въпреки това, може да е необходима програма за зрителна терапия, за да се развие или да се усъвършенстват уменията на зрението.

Има много визуални умения освен това да се виждат ясно. Зрението е повече от способността да се вижда ясно. Необходимо е също така възможността да разберат и да отговорят на това, което са видяли. Основни визуални умения включват способността да се фокусират очите, използвайте двете очи заедно. Други визуални възприятие умения включват:
-Зрителна острота – способността да се вижда ясно в далечината (учебната дъска), на междинни разстояния (за компютъра), и отблизо (четене на книга).
-Фокусиране – възможността бързо и точно да се поддържа ясна визия, когато разстоянието от обектите се променят, като например, когато търси от учебната дъска на тетрадка върху бюрото и обратно.
-Следене на очите – способността да се запази зрението на мишена, когато търсите от един обект към друг, движейки очите заедно.

Ако някоя от тези визуални умения липсват или не функционират правилно, детето ще трябва да работи по-усилено. Това може да доведе до главоболие, умора и други проблеми, напрежение в очите. Родителите и учителите трябва да бъдат нащрек за симптомите.

Признаци, че детето има проблеми със зрението:
-често триене или мигане на очите;
-често главоболие;
-скриване на едното око;
-накланяне на главата на една страна;
-загуба на реда при четене;
-двойно виждане;

Защита на очите трябва да бъде основна грижа на всички родители. Всяко дете трябва да получи очен преглед поне веднъж на всеки две години. Ако съществуват специфични проблеми или рискови фактори и по-често, или ако е препоръчано от вашия очен лекар.

Източник: http://www.aoa.org/

covidНякои нови пациенти с коронавирус, макар и много малко, проявяват симптоми в очите си, каза турски оптометрист.

В разговор с Анадолската агенция Тунчай Сезгин каза, че такива симптоми се съобщават при поне 1-2% от пациентите с COVID-19, което показва, че очите също са важен път за предаване на вируса, пише БГНЕС.

Отбелязвайки, че при такива пациенти са идентифицирани зачервени очи, състояние, известно като конюнктивит, Сезгин препоръчва хората с професии, включващи чест и близък контакт с други, да използват защитни очила, които, макар и неспособни да предотвратят инфекцията, биха могли поне да намалят излагането на вируса.

"Препоръчват се защитни очила, за да се предотврати инфектирането през очите ни", добави той.

Сезгин каза също, че смяната на контактните лещи всеки ден, а не ежемесечно, е друг начин за намаляване на риска от инфекция през очите.

Предупреждавайки, че страдащите от COVID-19 могат да заразят другите чрез говорене, кихане или кашляне, Сезгин каза, че вирусът може да се предаде, ако заразени капчици достигнат конюнктивата на друг човек - мембраната, покриваща вътрешността на клепачите и бялата част на очите.

Въпреки необичайността на връзката на заболяването с коронавируса, той призова онези, при които се наблюдава внезапно зачервяване, сълзене или парене в очите, да посетят оптометрист.

Untitled 1

Човешкото око не е създадено от природата да бъде толкова натоварвано, колкото в наши дни. Все по-често и все по-дълго седим пред компютри и мобилни телефони от все по-млади. Пренатоварването води до развитие на дегенерация на макулата, едно заболяване, което се превръща в бич за нашето време.

Това обяви пред Дарик доц. Борислав Дъбов, който завежда Очната клиника в университетската болница „Св. Анна”. По думите на специалиста засега все още страда терапията на заболяванието.

Може би един ден ще има средства, които профилактират развитието на тези промени в окото. Засега обаче все още сме на етап лечение на последствията,” категоричен е той.

Доц. Борислав Дъбов засегна и темата с още едно заболяване – отлепване на ретината, което той описа като едно от най-тежките спешни състояния в офталмологията. Призивът тук е късогледи хора, при които са налице мушички пред очите, тъмни петна или пък светкавици, незабавно да потърсят лекарска помощ.

Все повече, все по-често и все по-дълго използваме зрителния анализатор за работа. Все повече седим пред компютри, таблети и телефони, на все по-млада възраст и все по-дълго. Това дава натоварване на очите, от което започва отлагане на отпадни продукти под макулата с тенденция занапред да се развие дегенерация на макулата. Това е големият проблем, това става бич в Щатите и в Западна Европа. Сега проблема го има при възрастни хора, но може би занапред дегенерацията на макулата ще започне да се развива в по-ранен етап,” допълни той.

Има добри диагностични методи, но засега все още страда терапията. Лекуваме последствията, а не причината – голямото натоварване. За съжаление все още няма профилактика. Окото не е създадено от природата да бъде толкова много натоварвано, но просто няма как. Може би занапред ще има средства, които да профилактират развитието на тези промени. Засега обаче все още сме на етап лечение на последствията,” категоричен е доц. Дъбов.

Цялото интервю чуйте в аудиото.

dabov kristal
Feb 15, 2024

Кога е точният момент за операция на диабетна ретинопатия?

Доц. Борислав Дъбов Диабетната ретинопатия е заболяване на ретината на окото, което може да доведе до слепота. Повишената кръвна захар води до запушване на съдовете, които хранят ретината. А това, на свой ред, води до кислороден глад и до формиране на зони, които страдат от липсата на глюкоза. Като отговор ретината формира нови съдове, които обаче растат безразборно и са чупливи, даващи… повече
women with mask
Apr 25, 2022

Маската по размер помага срещу сухота в очите

Носенето на медицински маски може да предизвика синдром на сухите очи, показва проучване. Това се отнася за хора над 20-годишна възраст. Експерти от офталмологичната клиника Тиендзин (Tianjin Eye Hospital) в Китай са публикували резултати от свое изследване, които показват, че сухите очи, свързани с използването на маски, са типични за хора, които са носили очила, не са използвали маските както… повече
covid
Nov 18, 2020

Коронавирусът влиза и през очите

Някои нови пациенти с коронавирус, макар и много малко, проявяват симптоми в очите си, каза турски оптометрист. В разговор с Анадолската агенция Тунчай Сезгин каза, че такива симптоми се съобщават при поне 1-2% от пациентите с COVID-19, което показва, че очите също са важен път за предаване на вируса, пише БГНЕС. Отбелязвайки, че при такива пациенти са идентифицирани зачервени очи, състояние,… повече
deca zrenie
Sep 18, 2020

Зрението на децата в училище

Едно дете се нуждае от много способности, за да успее в училище. Доброто зрение е ключов елемент. Изчислено е, че около 80% от ученето минава през очите. Четене, писане, използване на компютър са всекидневните задачи на един ученик. Очите на детето са постоянно в употреба – в класната стая и в играта. Когато зрението не функционира правилно, образованието, спорта и всекидневните занимания могат… повече
Untitled 1
Sep 13, 2020

Доц. Дъбов: Човешкото око не е създадено за натоварването, което му причиняваме

Човешкото око не е създадено от природата да бъде толкова натоварвано, колкото в наши дни. Все по-често и все по-дълго седим пред компютри и мобилни телефони от все по-млади. Пренатоварването води до развитие на дегенерация на макулата, едно заболяване, което се превръща в бич за нашето време. Това обяви пред Дарик доц. Борислав Дъбов, който завежда Очната клиника в университетската болница „Св.… повече
ochen pregled
Jun 19, 2020

Кои са полезните храни за очните пигменти

БНР е медиен партньор в информационната кампания "Зрението е всичко" на Асоциация грижа за пациента и Българското офталмологично дружество. Има ли полезни за зрението храни, кои са те, как да ограничим вредното влияние на мобилните телефони и останалите дигитални монитори върху нашето зрение. Полезните храни за очните пигменти са зеленчуците с ярки цветове. Такива са морковите, зелените листни… повече
news 4
Sep 26, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Дегенерацията на макулата се превръща в социален проблем

Зачестява очното заболяване дегенерация на макулата. Основният проблем у нас е, че за диагностицирането му е нужна томография, методът е скъп и недостъпен за повечето българи. Ако обаче не се диагностицира навреме, болестта прогресира и зрението се уврежда. Това обясни пред Дарик доц. Борислав Дъбов, началник на Очната клиника в столичната болница „Св. Анна". Той уточни, че поради навлизането на… повече
01
Sep 04, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Прекомерната употреба на смартфони уврежда зрението

- Доцент Дъбов, вярно ли е, че здравето на очите се е влошило в последните години с неизменната употреба на компютрите, а напоследък и смартфоните? - Зрението действително се влошава, тъй като хората стават все по-натоварени, прекарват не само по 8, но и по 10-12 часа в работа пред монитора, а това няма как да не се отрази на очите. - Как точно се отразява тази натовареност? - Над 80% от… повече
news 4
Aug 20, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Случаите на катаракта при по-млади хора зачестяват. Сините лъчи са най-вредните за окото

Доц. д-р Борислав Дъбов е ръководител на очната клиника към УМБАЛ „Св. Анна”, София. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни болести. Специализирал е витреоретинална хирургия в Германия и Белгия, а през 2003 г. става доцент по офталмология. Доц. д-р Дъбов е член е на Германското и на Българското дружество по офталмология.… повече
makula
Aug 16, 2019

Безплатно изследване на макулата

Макулата е най-важната част на ретината. Отговаря за централното зрение (зрителната острота) и страда от заболявания като дегенерация на макулата, дупка в макулата, целофанова макулопатия, диабетен макулен оток. Очна клиника към УМБАЛ „Св. Анна“ –София АД разполага с един от най-съвременните ОСТ –апарати (Оптична Кохерентна Томография) с който се прави безконтактна диагностика на макулената… повече
news 5
Aug 15, 2019

Витреална хирургия

Витреалната хирургия е част от очната микрохирургия и се занимава с най-тежката очна патология – отлепване на ретината, тежки травми и възпаление на задния очен сегмент, кръвоизливи и отлепване на ретината при диабет. Витреалната очна хирургия е концентрирана предимно в Университетските болници, една от които е УМБАЛ „Св. Анна”. Причината за тази концентрация е тежката патология, която изисква… повече
news 4
May 30, 2019

Доц. Дъбов: Диабетът може да е с тежки последствия за зрението

Доц. д-р Борислав Дъбов е роден в Пазарджик. Завършва Медицинската академия в София. През 1983 година печели конкурс за асистент по очни болести в Медицинска академия. Специализира витреоретинална хирургия в университетска очна клиника в Мюнхен. Има още 15 специализации в Белгия при едни от най-известните очни хирурзи. В момента е началник на очната клиника в болница "Света Ана" в София. - Доц.… повече
Apr 10, 2019

Отлепяне на ретината - необратимо ли е?

Отлепване на ретината звучи като сериозно, ослепително (не в добрият смисъл) и изобщо доста неразбираемо събитие. Къде е „залепена“ ретината, че се е отлепила, къде може да отиде, какво може да я отлепи, при условие, че се намира вътре в окото и най-важният въпрос – поправими ли са щетите? Ретината е изградена от множество слоеве клетки, като най-повърхностно – към стъкловидното тяло – се намира… повече
news 6
Apr 10, 2019

Кога за първи път детето трябва да посети офталмолог

Първите рутинни очни прегледи с ориентировъчна цел се извършват в бебешка възраст от неонатолог или педиатър. Лекарят следи за позицията на очите, състоянието на придатъците им (клепачи, слъзни пътища и др.), обръща внимание на зениците и тяхната реакция на светлина. Ако има променен зеничен рефлекс, значи са настъпили патологични промени в структурата на окото. Например т.нар. бял зеничен… повече
news 5
Apr 10, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Дегенерацията на макулата е най-честата причина за слепота

Кои са най-честите заболявания, които могат да доведат до слепота, как се възстановява зрението след отлепване на ретината и защо новите технологии вредят на очите ни, коментира офталмологът доц. Борислав Дъбов. Доц. Борислав Дъбов е ръководител на Очната клиника към УМБАЛ “Св. Анна”. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни… повече
news 4
Apr 10, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Когато човек загуби око, чак тогава разбира важността му

Доц. Борислав Дъбов е ръководител на Очната клиника към УМБАЛ “Св. Анна”. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни болести. Специализирал е витреоретинална хирургия в Германия и Белгия. През 2003 г. става доцент по офталмология. Доц. Дъбов е член е на Българското дружество по офталмология, както и на германското такова.… повече
Apr 10, 2019

Диабетна ретинопатия - симптоми и превенция на болеста

Голяма част от хората, които страдат от диабет, са застрашени и от развитие на зрителни нарушения и най-вече от диабетна ретинопатия. Както името подсказва, заболяването се появява вследствие от усложнение на болестта захарен диабет. Усложнения вследствие на диабетна ретинопатия Основната причина за поява на заболяването се дължи на хронична хипергликемия (високи нива на кръвна захар). Получава… повече
Apr 04, 2019

Късогледство - има ли усложнения?

Според проучвания между 30 и 40% от населението на Европа страда от някаква форма на късогледство – внушителна цифра. Състоянието се обсъжда като еволюционен феномен и белег на интелигентност, но от друга страна може да доведе до редица тежки усложнения или да принуди бременните да прибегнат до Цезарово сечение за да изродят рожбите си. Как вижда окото? Окото възприема околния свят чрез светлинни… повече