Новини

news 4

Доц. Борислав Дъбов е ръководител на Очната клиника към УМБАЛ “Св. Анна”. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни болести. Специализирал е витреоретинална хирургия в Германия и Белгия. През 2003 г. става доцент по офталмология.

Доц. Дъбов е член е на Българското дружество по офталмология, както и на германското такова. Български делегат в Европейското витреоретинално дружество, има и други престижни уастия и членства.

 Има над 3 000 операции, извършени при тежка патология на задния очен сегмент- диабетна ретинопатия, пролиферативна витреоретинопатия, тежки посттравматични ретонопатии и други.

 Автор е на единствената по рода си у нас монография “Витреоретинална хирургия”.

 

Доц. Дъбов, как избрахте медицината за своя професия?

Избрах я малко по семейни традиции. Моят баща също е очен лекар и то от висока класа и някак по наследство. Въпреки че имах двоумение. Когато бях прие медицина имах и други предложения - за микробиология в бившето ГДР, бях приет и международно право, тъй като се бях явил на конкурс по математика. Но в един момент си поговорих с баща ми и той каза: „Не ставаш за търговец. Нашата фамилия сме медици, така че ако искаш избери медицината.“ И аз избрах медицината пред международното право и микробиологията.

Какво в нея Ви привлече така?

Това, с което се занимаваше баща ми. Виждах, че той работи доста сериозно и в една много добра специалност - „офтамология“. В началото е бил патоанатом, а след това се е прехвърлил „Очни болести“. И тъй като за мен това е най-хубавата специалност - с много технология, много лазери, много оптика, с това ме привлече. Още от първи-втори курс бях кръжочник по очни болести и винаги съм работил това. Още от първия си ден по разпределение в Благоевград и от тогава вече 37 години работя.

Разкажете малко повече за баща Ви?

Баща ми беше изключително амбициозен и трудолюбив човек. Бил е от едно село, били са 5 деца и са имали доста земя, която е трябвало да бъде обработвана. Когато е бил 14-15-годишен и е завършил основното училище в селото баща му е настоявал да си остане там и да приключи с ученето, а баща ми е искал да продължи в гимназия. През нощта на 15-ти септември баща ми си взима дрехите, измъква се тайно от вкъщи и изминава 8 км пеша, за да се запише за гимназист в Пазарджик. След това завършва и медицина в София. Специализация по „Очни болести“ прави в Москва, Чехия и Франция. Основател е на Института по „Очни болести“, който преди това е бил просто клиника в Александровска болница, и успява да развие специалността не само в хирургично отношение, но прави и имунологична лаборатория, хистологична, електрофизиологична, т.е. развива я и като наука. Това наследих от баща си - упоритост и работа. Лично аз съм специализирал две години в Мюнхен -  витреоретиналната хирургия, най-тежката хирургия, която се прави по отношение на очите. Това значи чужди тела в очите, гнойни възпаления, отлепване на ретината, тежка диабетна ретинопатия. Мога да кажа, че нашата болница „Св. Анна“ си стана един център за тежка хирургия. Тук идват хора от цяла България да се оперират. В специалността ни базовата хирургия са катарактите (передетата), които обаче са сравнително по-лека хирургия, доста печеливша и затова само в София има около 20 частни очни клиники. Ето тази седмица например имахме случай от Мездра с чуждо тяло в окото. В Мездра казали, че не могат да се справят, насочили го към Враца, от там го изпратили към ИСУЛ, а от ИСУЛ - при нас. На много малко места в България се правят тези операции.

Очите са изключително важни, а сякаш се отнасяме небрежно към тях.

Когато човек загуби едно око, чак тогава разбира важността му. Имам пациенти, които ослепяват от тежки болести и казват „Докторе, предпочитам да нямам два крака или една ръка, но да имам очи“. 80% от информацията се получава през очите. Малко се неглижира нашата специалност, защото окото е много малко - само 24 мм и 7 гр. Повечето колеги, а и обществеността смятат, че ние се занимаваме само с даване на очила и с махане на пердета, но това не е така. Има много други неща. Хирургията при нас е изключително фина работа. За първи път микрохирургията е въведена от очните лекари, лазерите са въведени за първи път при нас, за първи път присаждането на тъкани е въведено при нас. Роговица може да се присажда от 100 години вече.

Вашият син също е офтамолог, но работи в чужбина. Каква е причината да не остане в България?

Той завърши медицина в Германия, в Мюнстер. Беше един от първите, приети там. Беше приет медицина и в София, на първо място, но предпочете да замине. В Мюнстер още по време на следването си започна научна работа и привършвайки пети курс студентство, вече имаше и дисертация. Приеха го да специализира в най-голямата очна клиника в Мюнхен и там я защити. Шест години специализира там, взе и европейска диплома по офтамология, която му дава добри шансове навсякъде в Европа да работи на добри места. Предпочете обаче да остане в един град до Мюнхен и работи в частна практика.  

Съжалявате ли, че не е останал в България?

Донякъде съжалявам, но за него там е по-добре. Има много по-добри условия за работа, с много добра апаратура. Тук при нас проблемите са доста - не толкова от финансово естество като заплата, колкото че апаратурата ни остарява, трудно се намира и трудно се купува, но се справяме.

Кой е случаят в кариерата Ви, който няма да забравите?

Това беше случаят на едно момче, което работеше на летището в Бургас. Механик. Беше си загубил едното око от попадане на чуждо тяло там. За съжаление след три години и в другото му око беше попаднало чуждо тяло. Беше на 30 години, а щеше да е напълно сляп. Направихме две-три операции в България, после се наложи операция и в Белгия. Върнахме със самолет, а в окото му имаше газ, която тампонира ретината. Проблемът е, че когато се вдигне самолета високо, се вдига и очното налягане. И в един момент както бяхме на 10 000 метра височина, той каза: „Губя си зрението“. И наистина за три-четири минути ослепя. Ако не бях предприел някакви действия, той щеше да се върне в България напълно сляп. Но аз бях подготвен, а и тогава не бяха толкова строги мерките за сигурност по летищата. Бях си взел две-три малки иглички за инжекции и си ги бях пъхнал в джоба. Когато той загуби зрение, сложих му една капка в окото упойка и с една игличка го пробих по време на полета. Всички бяха изумени наоколо, а стюардесите искаха да ме арестуват. Когато пробих окото обаче, изтече част от газта, спадна налягането и той възвърна зрението си.

Как успявате да релаксирате?

Трудно. Събота и неделя се опитвам да излизам извън София, без значение къде. Понякога обаче се налага и тогава да работя в провинцията. Ходя в Бургас, Пазарджик, Стара Загора.Релаксирам с разходки, движение… Не мога да си позволя често да се изключвам телефона. Има спешни случаи, които се налага да бъдат оперирани веднага - чужди тела, травми, отлепване на ретината.  Сега отново идва времето, когато трябва особено да се внимава за очите, особено тези хора, които косят трева. Има голяма опасност от косачките да се откъсне част от телта и да попадне в окото, ако не се носят очила. Повечето хора си губят зрението от това, че не спазват изискванията на труда. Особено опасно е избиването на лагери с чук, защото винаги има риск да се отчупи парченце метал от чука и да се забие навътре в окото. Винаги трябва да се работи с предпазни очила.

Източник: zdrave.net

dabov kristal
Feb 15, 2024

Кога е точният момент за операция на диабетна ретинопатия?

Доц. Борислав Дъбов Диабетната ретинопатия е заболяване на ретината на окото, което може да доведе до слепота. Повишената кръвна захар води до запушване на съдовете, които хранят ретината. А това, на свой ред, води до кислороден глад и до формиране на зони, които страдат от липсата на глюкоза. Като отговор ретината формира нови съдове, които обаче растат безразборно и са чупливи, даващи… повече
women with mask
Apr 25, 2022

Маската по размер помага срещу сухота в очите

Носенето на медицински маски може да предизвика синдром на сухите очи, показва проучване. Това се отнася за хора над 20-годишна възраст. Експерти от офталмологичната клиника Тиендзин (Tianjin Eye Hospital) в Китай са публикували резултати от свое изследване, които показват, че сухите очи, свързани с използването на маски, са типични за хора, които са носили очила, не са използвали маските както… повече
covid
Nov 18, 2020

Коронавирусът влиза и през очите

Някои нови пациенти с коронавирус, макар и много малко, проявяват симптоми в очите си, каза турски оптометрист. В разговор с Анадолската агенция Тунчай Сезгин каза, че такива симптоми се съобщават при поне 1-2% от пациентите с COVID-19, което показва, че очите също са важен път за предаване на вируса, пише БГНЕС. Отбелязвайки, че при такива пациенти са идентифицирани зачервени очи, състояние,… повече
deca zrenie
Sep 18, 2020

Зрението на децата в училище

Едно дете се нуждае от много способности, за да успее в училище. Доброто зрение е ключов елемент. Изчислено е, че около 80% от ученето минава през очите. Четене, писане, използване на компютър са всекидневните задачи на един ученик. Очите на детето са постоянно в употреба – в класната стая и в играта. Когато зрението не функционира правилно, образованието, спорта и всекидневните занимания могат… повече
Untitled 1
Sep 13, 2020

Доц. Дъбов: Човешкото око не е създадено за натоварването, което му причиняваме

Човешкото око не е създадено от природата да бъде толкова натоварвано, колкото в наши дни. Все по-често и все по-дълго седим пред компютри и мобилни телефони от все по-млади. Пренатоварването води до развитие на дегенерация на макулата, едно заболяване, което се превръща в бич за нашето време. Това обяви пред Дарик доц. Борислав Дъбов, който завежда Очната клиника в университетската болница „Св.… повече
ochen pregled
Jun 19, 2020

Кои са полезните храни за очните пигменти

БНР е медиен партньор в информационната кампания "Зрението е всичко" на Асоциация грижа за пациента и Българското офталмологично дружество. Има ли полезни за зрението храни, кои са те, как да ограничим вредното влияние на мобилните телефони и останалите дигитални монитори върху нашето зрение. Полезните храни за очните пигменти са зеленчуците с ярки цветове. Такива са морковите, зелените листни… повече
news 4
Sep 26, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Дегенерацията на макулата се превръща в социален проблем

Зачестява очното заболяване дегенерация на макулата. Основният проблем у нас е, че за диагностицирането му е нужна томография, методът е скъп и недостъпен за повечето българи. Ако обаче не се диагностицира навреме, болестта прогресира и зрението се уврежда. Това обясни пред Дарик доц. Борислав Дъбов, началник на Очната клиника в столичната болница „Св. Анна". Той уточни, че поради навлизането на… повече
01
Sep 04, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Прекомерната употреба на смартфони уврежда зрението

- Доцент Дъбов, вярно ли е, че здравето на очите се е влошило в последните години с неизменната употреба на компютрите, а напоследък и смартфоните? - Зрението действително се влошава, тъй като хората стават все по-натоварени, прекарват не само по 8, но и по 10-12 часа в работа пред монитора, а това няма как да не се отрази на очите. - Как точно се отразява тази натовареност? - Над 80% от… повече
news 4
Aug 20, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Случаите на катаракта при по-млади хора зачестяват. Сините лъчи са най-вредните за окото

Доц. д-р Борислав Дъбов е ръководител на очната клиника към УМБАЛ „Св. Анна”, София. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни болести. Специализирал е витреоретинална хирургия в Германия и Белгия, а през 2003 г. става доцент по офталмология. Доц. д-р Дъбов е член е на Германското и на Българското дружество по офталмология.… повече
makula
Aug 16, 2019

Безплатно изследване на макулата

Макулата е най-важната част на ретината. Отговаря за централното зрение (зрителната острота) и страда от заболявания като дегенерация на макулата, дупка в макулата, целофанова макулопатия, диабетен макулен оток. Очна клиника към УМБАЛ „Св. Анна“ –София АД разполага с един от най-съвременните ОСТ –апарати (Оптична Кохерентна Томография) с който се прави безконтактна диагностика на макулената… повече
news 5
Aug 15, 2019

Витреална хирургия

Витреалната хирургия е част от очната микрохирургия и се занимава с най-тежката очна патология – отлепване на ретината, тежки травми и възпаление на задния очен сегмент, кръвоизливи и отлепване на ретината при диабет. Витреалната очна хирургия е концентрирана предимно в Университетските болници, една от които е УМБАЛ „Св. Анна”. Причината за тази концентрация е тежката патология, която изисква… повече
news 4
May 30, 2019

Доц. Дъбов: Диабетът може да е с тежки последствия за зрението

Доц. д-р Борислав Дъбов е роден в Пазарджик. Завършва Медицинската академия в София. През 1983 година печели конкурс за асистент по очни болести в Медицинска академия. Специализира витреоретинална хирургия в университетска очна клиника в Мюнхен. Има още 15 специализации в Белгия при едни от най-известните очни хирурзи. В момента е началник на очната клиника в болница "Света Ана" в София. - Доц.… повече
Apr 10, 2019

Отлепяне на ретината - необратимо ли е?

Отлепване на ретината звучи като сериозно, ослепително (не в добрият смисъл) и изобщо доста неразбираемо събитие. Къде е „залепена“ ретината, че се е отлепила, къде може да отиде, какво може да я отлепи, при условие, че се намира вътре в окото и най-важният въпрос – поправими ли са щетите? Ретината е изградена от множество слоеве клетки, като най-повърхностно – към стъкловидното тяло – се намира… повече
news 6
Apr 10, 2019

Кога за първи път детето трябва да посети офталмолог

Първите рутинни очни прегледи с ориентировъчна цел се извършват в бебешка възраст от неонатолог или педиатър. Лекарят следи за позицията на очите, състоянието на придатъците им (клепачи, слъзни пътища и др.), обръща внимание на зениците и тяхната реакция на светлина. Ако има променен зеничен рефлекс, значи са настъпили патологични промени в структурата на окото. Например т.нар. бял зеничен… повече
news 5
Apr 10, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Дегенерацията на макулата е най-честата причина за слепота

Кои са най-честите заболявания, които могат да доведат до слепота, как се възстановява зрението след отлепване на ретината и защо новите технологии вредят на очите ни, коментира офталмологът доц. Борислав Дъбов. Доц. Борислав Дъбов е ръководител на Очната клиника към УМБАЛ “Св. Анна”. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни… повече
news 4
Apr 10, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Когато човек загуби око, чак тогава разбира важността му

Доц. Борислав Дъбов е ръководител на Очната клиника към УМБАЛ “Св. Анна”. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни болести. Специализирал е витреоретинална хирургия в Германия и Белгия. През 2003 г. става доцент по офталмология. Доц. Дъбов е член е на Българското дружество по офталмология, както и на германското такова.… повече
Apr 10, 2019

Диабетна ретинопатия - симптоми и превенция на болеста

Голяма част от хората, които страдат от диабет, са застрашени и от развитие на зрителни нарушения и най-вече от диабетна ретинопатия. Както името подсказва, заболяването се появява вследствие от усложнение на болестта захарен диабет. Усложнения вследствие на диабетна ретинопатия Основната причина за поява на заболяването се дължи на хронична хипергликемия (високи нива на кръвна захар). Получава… повече
Apr 04, 2019

Късогледство - има ли усложнения?

Според проучвания между 30 и 40% от населението на Европа страда от някаква форма на късогледство – внушителна цифра. Състоянието се обсъжда като еволюционен феномен и белег на интелигентност, но от друга страна може да доведе до редица тежки усложнения или да принуди бременните да прибегнат до Цезарово сечение за да изродят рожбите си. Как вижда окото? Окото възприема околния свят чрез светлинни… повече