Новини

news 4

Доц. д-р Борислав Дъбов е ръководител на очната клиника към УМБАЛ „Св. Анна”, София. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни болести. Специализирал е витреоретинална хирургия в Германия и Белгия, а през 2003 г. става доцент по офталмология.

Доц. д-р Дъбов е член е на Германското и на Българското дружество по офталмология. Български делегат е в Европейското витреоретинално дружество. Има и други престижни участия и членства. Автор е на единствената по рода си у нас монография „Витреоретинална хирургия” - има над 3 000 операции, извършени при тежка патология на задния очен сегмент - диабетна ретинопатия, пролиферативна витреоретинопатия, тежки посттравматични ретонопатии и други.

Пред Puls.bg доц. д-р Дъбов говори за най-честите очни заболявания при децата и възрастните, важните симптоми, които не търпят отлагане, модерните методи за лечение и защо е важно преди 15 септември, заедно с избора на ортопедична раница, родителите да заведат детето и на очен специалист.

 

- Доц. д-р Дъбов, скорошна статистика показа, че близо 70% от българите в активна възраст посещават очен лекар само при проблем. Какви са Вашите наблюдения?

Процентът може би е по-голям. Проблемът е, че като цяло българинът подценява профилактиката: така е и с очите, и с високото кръвно, дори неглижира симптомите на диабета. Доказано е, че 25% от хората с диабет разбират за това, чак когато получат кръвоизлив в окото.

Няма активна профилактика у нас – би трябвало пациентите веднъж годишно да посещават личния си лекар, но нито те, нито лекарите го правят. Така че българите са болни най-вече защото няма активно работеща профилактика.

- На каква възраст за какви проблеми е добре да следим по отношение на очните заболявания?

При децата трябва да се следи за късогледство, далекогледство или астигматизъм, който се появява понякога чрез страбизъм (изкривяване на окото). Тогава притеснени родителите водят детето при офталмолог. И правилно.

Честото мигане също трябва да притеснява родителите, въпреки че често този симптом се подценява, а той говори за евентуално далекогледство. Също и появата на ечемици.

Между 20- и 40-годишна възраст, основното е профилактика на травмите. При млади хора те са много често срещани, защото работят без предпазни средства – с чук върху метал, с косачки и други машини, а едно чуждо тяло прониква в окото лесно, като през масло.

В тази възрастова група започват и първите прояви на по-сериозните очни заболявания като глаукома - коварна болест, свързана с повишено вътреочно налягане, което е задължително да се проследява редовно, защото води до пълна загуба на зрение. Неприятното е, че то намалява постепенно – без болки и други симптоми. Наследствеността е важен рисков фактор, а основните изследвания са измерване на очното налягане и изследване на периферното зрение (периметрия).

Това е и времето за профилактика на катаракта (старческото перде) – установено е, че сините лъчи са най-вредните за окото. Те все повече се увеличават в общата атмосфера, защото озоновия слой намалява и водят до развитието на катаракта и дегенерацияна макулата. Вече има специални очила със син филтър, които са изключително важни в съвремието ни. Факт е, че процентно случаите на катаракта растат, особено при по-млади хора.

Отново в тази възрастова група е важно при инсулинозависимите диабетици, задължително да се наблюдават очните дъна. Това се налага, защото около седем години след началото на диабета, започват и първите промени в ретината. Човек не ги забелязва и усеща, но те се случват. И ако офталмологът забележи и най-малките отклонения, трябва да се пристъпи към лазерна терапия, защото лазерът е единствената ефективна профилактика на слепота при диабет.

- Все пак кои са симптомите на това опасно състояние?

Появата на мушички, замрежване на погледа, замъгляване като при лек кръвоизлив. Но в по-големия процент процесът преминава безсимптомно и промените се засичат при рутинен преглед на очните дъна.

- От какво най-често страдат очите на хората след 60-годишна възраст?

Като основна причина за слепота си остава глаукомата, но вече на първо място като проблематика тук излиза сенилната макулна дегенерация или дегенерация на макулата, свързана с възрастта.

Макулата е централната част на ретината, тя се нарича още макула лутеа или жълто петно, защото в нея има жълт пигмент - лутеин. От това, че очите непрекъснато се натоварват, за да четем и фокусираме, ние натоварваме именно централната част на ретината. Всичко останало е периферно зрение.

Днес натоварването е все повече и повече. Навремето нашите баби и дядовци не са имали компютри и телевизори и съответно не са натоварвали толкова много очите си. А при бъдещите поколения картината ще е още по-тежка – те сядат пред таблета, телевизора или телефона на 3-годишна възраст. Това означава, че от 3 до 80 години очите са под постоянно натоварване, а те не са пригодени за такъв натиск.

Така започват промени в очите – отпадни продукти от повишената обмяна на веществата, от там се появява функционална бариера, която не позволява добро хранене на ретината и води до оток. Всичко това е резултат на нарушените процеси в организма – те са свързани и логични, но лошото е, че профилактика няма.

Единствената превенция би била да се намалим драстично напрежението върху очите, като намалим работата с компютър, телевизията или четенето, което е невъзможно в днешно време. Затова основната препоръка към пациентите е поне да правят почивки – на всеки час по 10-тина минути, в които да гледат надалеч. Най-естествения цвят в природата е зеления цвят, защото го има най-много. Той е в центъра на спектъра, затова е и най-релаксиращ за очите. Добър вариант е и приемът на хранителни добавки с лутеин.

Ретината страда от още едно тежко заболяване, което се нарича отлепване на ретината.  Поради неизвестни причини, някъде в областта на екватора на окото се развиват сраствания на стъкловидното тяло и ретината. И когато се отлепи стъкловидното тяло най-вече при възрастни хора, ретината може да се дръпне и скъса и да се получи така нареченото регматогенно отлепване. Операцията при това състояние е спешна – налага се ретината да бъде залепена, в противен случай окото ослепява.

Подобни операции се правят УМБАЛ „Св. Анна“ – ние сме един от малкото центровете в страната, който се занимава с тежката патология на задния очен сегмент.

- По отношение на лечението на тези по-тежки патологии, на какво могат да разчитат пациентите?

Освен лазерната терапия, разполагаме със специални вещества – anti-VЕGF, които се използват при дегенерация на макулата. Правим сечение на ретината с лазерен апарат – изследва се дебелината на ретината, наличието на дегенерация, следим за наличие на сраствания между ретината и стъкловидното тяло. Ако има сраствания между ретината и стъкловидното тяло в областта на макулата – нарича се целуфанова макулопатия, също се прилагат много фини операции.

Добрата новина е, че сме вдигнали нивото на вътреоретинална хирургия от времето, когато се оперираше, за да се спаси окото, до специализирани интервенции за подобряване качеството на живот на пациентите с подобна патология. Витреоретиналната хирургия е уникална и се прави на много малко места у нас.

- Кои са основните изследвания по отношение на очните заболявания?

Има базови изследвания, които са задължителни – изследване на зрителната острота, на очното налягане, за наличието на астигматизъм, изследване на предния очен сегмент – тук влизат заболяванията катаракта и глаукома, и изследвания на задния очен сегмент чрез офталмоскопия. Това е задължителен метод на изследване. Прави се още изследване на периферията на ретината със специални стъкла по Голдман, изследване на макулата с флуорисцентна ангиография и с ОСТ (оптична кохерентна томография) – изключително важно изследване. Има и допълнителни, специфични изследвания, които офталмологът може да направи при нужда.

- Кои са симптомите при активно работещите хора, за които трябва се следи с повишено внимание и да се търси задължително специалист?

Активно работещите хора основно са тези, които работят на компютър. Проблемите при тях възникват предимно в макулата, а симптомите са: леко замъгляване на образа, с едно централно петно, което се движи заедно с погледа или би могло да се получи пречупване на образа в прави ъгли. Например, ако наблюдаваме електрически стълб и забележим, че на места образа му се пречупва, изкривява или пък има петно.

Появата на светкавици е особено тревожен симптом – означава дърпане върху ретината. В тези ситуации консултацията със специалист е задължителна и от спешен порядък.

- Наближава краят на лятото, а с това започва и подготовката на учениците за новата учебна година. Редно ли е родителите наред с избора на ортопедична раница, да заведат децата на профилактичен очен преглед преди 15 септември?

Задължително е - особено когато децата са между 1 и 5 клас. Най-важно е посещението преди 1 клас, а тревожните симптоми са: децата мигат учестено, опитват се да седнат по-близо срещу телевизора, изкривяват леко главата си, получават се ечемици. Всичко това е сигнал родителите да заведат детето на очен преглед.

dabov kristal
Feb 15, 2024

Кога е точният момент за операция на диабетна ретинопатия?

Доц. Борислав Дъбов Диабетната ретинопатия е заболяване на ретината на окото, което може да доведе до слепота. Повишената кръвна захар води до запушване на съдовете, които хранят ретината. А това, на свой ред, води до кислороден глад и до формиране на зони, които страдат от липсата на глюкоза. Като отговор ретината формира нови съдове, които обаче растат безразборно и са чупливи, даващи… повече
women with mask
Apr 25, 2022

Маската по размер помага срещу сухота в очите

Носенето на медицински маски може да предизвика синдром на сухите очи, показва проучване. Това се отнася за хора над 20-годишна възраст. Експерти от офталмологичната клиника Тиендзин (Tianjin Eye Hospital) в Китай са публикували резултати от свое изследване, които показват, че сухите очи, свързани с използването на маски, са типични за хора, които са носили очила, не са използвали маските както… повече
covid
Nov 18, 2020

Коронавирусът влиза и през очите

Някои нови пациенти с коронавирус, макар и много малко, проявяват симптоми в очите си, каза турски оптометрист. В разговор с Анадолската агенция Тунчай Сезгин каза, че такива симптоми се съобщават при поне 1-2% от пациентите с COVID-19, което показва, че очите също са важен път за предаване на вируса, пише БГНЕС. Отбелязвайки, че при такива пациенти са идентифицирани зачервени очи, състояние,… повече
deca zrenie
Sep 18, 2020

Зрението на децата в училище

Едно дете се нуждае от много способности, за да успее в училище. Доброто зрение е ключов елемент. Изчислено е, че около 80% от ученето минава през очите. Четене, писане, използване на компютър са всекидневните задачи на един ученик. Очите на детето са постоянно в употреба – в класната стая и в играта. Когато зрението не функционира правилно, образованието, спорта и всекидневните занимания могат… повече
Untitled 1
Sep 13, 2020

Доц. Дъбов: Човешкото око не е създадено за натоварването, което му причиняваме

Човешкото око не е създадено от природата да бъде толкова натоварвано, колкото в наши дни. Все по-често и все по-дълго седим пред компютри и мобилни телефони от все по-млади. Пренатоварването води до развитие на дегенерация на макулата, едно заболяване, което се превръща в бич за нашето време. Това обяви пред Дарик доц. Борислав Дъбов, който завежда Очната клиника в университетската болница „Св.… повече
ochen pregled
Jun 19, 2020

Кои са полезните храни за очните пигменти

БНР е медиен партньор в информационната кампания "Зрението е всичко" на Асоциация грижа за пациента и Българското офталмологично дружество. Има ли полезни за зрението храни, кои са те, как да ограничим вредното влияние на мобилните телефони и останалите дигитални монитори върху нашето зрение. Полезните храни за очните пигменти са зеленчуците с ярки цветове. Такива са морковите, зелените листни… повече
news 4
Sep 26, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Дегенерацията на макулата се превръща в социален проблем

Зачестява очното заболяване дегенерация на макулата. Основният проблем у нас е, че за диагностицирането му е нужна томография, методът е скъп и недостъпен за повечето българи. Ако обаче не се диагностицира навреме, болестта прогресира и зрението се уврежда. Това обясни пред Дарик доц. Борислав Дъбов, началник на Очната клиника в столичната болница „Св. Анна". Той уточни, че поради навлизането на… повече
01
Sep 04, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Прекомерната употреба на смартфони уврежда зрението

- Доцент Дъбов, вярно ли е, че здравето на очите се е влошило в последните години с неизменната употреба на компютрите, а напоследък и смартфоните? - Зрението действително се влошава, тъй като хората стават все по-натоварени, прекарват не само по 8, но и по 10-12 часа в работа пред монитора, а това няма как да не се отрази на очите. - Как точно се отразява тази натовареност? - Над 80% от… повече
news 4
Aug 20, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Случаите на катаракта при по-млади хора зачестяват. Сините лъчи са най-вредните за окото

Доц. д-р Борислав Дъбов е ръководител на очната клиника към УМБАЛ „Св. Анна”, София. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни болести. Специализирал е витреоретинална хирургия в Германия и Белгия, а през 2003 г. става доцент по офталмология. Доц. д-р Дъбов е член е на Германското и на Българското дружество по офталмология.… повече
makula
Aug 16, 2019

Безплатно изследване на макулата

Макулата е най-важната част на ретината. Отговаря за централното зрение (зрителната острота) и страда от заболявания като дегенерация на макулата, дупка в макулата, целофанова макулопатия, диабетен макулен оток. Очна клиника към УМБАЛ „Св. Анна“ –София АД разполага с един от най-съвременните ОСТ –апарати (Оптична Кохерентна Томография) с който се прави безконтактна диагностика на макулената… повече
news 5
Aug 15, 2019

Витреална хирургия

Витреалната хирургия е част от очната микрохирургия и се занимава с най-тежката очна патология – отлепване на ретината, тежки травми и възпаление на задния очен сегмент, кръвоизливи и отлепване на ретината при диабет. Витреалната очна хирургия е концентрирана предимно в Университетските болници, една от които е УМБАЛ „Св. Анна”. Причината за тази концентрация е тежката патология, която изисква… повече
news 4
May 30, 2019

Доц. Дъбов: Диабетът може да е с тежки последствия за зрението

Доц. д-р Борислав Дъбов е роден в Пазарджик. Завършва Медицинската академия в София. През 1983 година печели конкурс за асистент по очни болести в Медицинска академия. Специализира витреоретинална хирургия в университетска очна клиника в Мюнхен. Има още 15 специализации в Белгия при едни от най-известните очни хирурзи. В момента е началник на очната клиника в болница "Света Ана" в София. - Доц.… повече
Apr 10, 2019

Отлепяне на ретината - необратимо ли е?

Отлепване на ретината звучи като сериозно, ослепително (не в добрият смисъл) и изобщо доста неразбираемо събитие. Къде е „залепена“ ретината, че се е отлепила, къде може да отиде, какво може да я отлепи, при условие, че се намира вътре в окото и най-важният въпрос – поправими ли са щетите? Ретината е изградена от множество слоеве клетки, като най-повърхностно – към стъкловидното тяло – се намира… повече
news 6
Apr 10, 2019

Кога за първи път детето трябва да посети офталмолог

Първите рутинни очни прегледи с ориентировъчна цел се извършват в бебешка възраст от неонатолог или педиатър. Лекарят следи за позицията на очите, състоянието на придатъците им (клепачи, слъзни пътища и др.), обръща внимание на зениците и тяхната реакция на светлина. Ако има променен зеничен рефлекс, значи са настъпили патологични промени в структурата на окото. Например т.нар. бял зеничен… повече
news 5
Apr 10, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Дегенерацията на макулата е най-честата причина за слепота

Кои са най-честите заболявания, които могат да доведат до слепота, как се възстановява зрението след отлепване на ретината и защо новите технологии вредят на очите ни, коментира офталмологът доц. Борислав Дъбов. Доц. Борислав Дъбов е ръководител на Очната клиника към УМБАЛ “Св. Анна”. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни… повече
news 4
Apr 10, 2019

Доц. Борислав Дъбов: Когато човек загуби око, чак тогава разбира важността му

Доц. Борислав Дъбов е ръководител на Очната клиника към УМБАЛ “Св. Анна”. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни болести. Специализирал е витреоретинална хирургия в Германия и Белгия. През 2003 г. става доцент по офталмология. Доц. Дъбов е член е на Българското дружество по офталмология, както и на германското такова.… повече
Apr 10, 2019

Диабетна ретинопатия - симптоми и превенция на болеста

Голяма част от хората, които страдат от диабет, са застрашени и от развитие на зрителни нарушения и най-вече от диабетна ретинопатия. Както името подсказва, заболяването се появява вследствие от усложнение на болестта захарен диабет. Усложнения вследствие на диабетна ретинопатия Основната причина за поява на заболяването се дължи на хронична хипергликемия (високи нива на кръвна захар). Получава… повече
Apr 04, 2019

Късогледство - има ли усложнения?

Според проучвания между 30 и 40% от населението на Европа страда от някаква форма на късогледство – внушителна цифра. Състоянието се обсъжда като еволюционен феномен и белег на интелигентност, но от друга страна може да доведе до редица тежки усложнения или да принуди бременните да прибегнат до Цезарово сечение за да изродят рожбите си. Как вижда окото? Окото възприема околния свят чрез светлинни… повече