Хирургия на катаракта

klepachКакво е катаракта?

Катарактата или т.нар. перде е патологично състояние, при което настъпва помътняване на лещата, в резултат на което се нарушава зрението. Това се дължи на промяна в нейната протеинова структура. В повечето случаи се развива с напредването на възрастта, но е възможна и появата й в следствие на очно възпаление, травма или метаболитни проблеми.

Лещата фокусира светлината върху ретината в задната част на окото като по този начин се получава ясен образ. При развитието на катаракта, лещата става по-замъглена и все по-малко прозрачна. Вследствие на това, тя пропуска по-малко светлина, което оказва влияние върху Вашето зрение. Катарактата наподобява замъглен прозорец, през който се вижда много трудно.

Повечето хора дори не осъзнават, че имат катаракта. Заболяването обикновено има бавен и прогресивен ход на развитие. В началото симптомите не се забелязват от пациента. Не се наблюдава появата на болка, както и каквито и да е промени във външния вид на окото. Поради тези причини състоянието често се подценява и пациентите търсят лекарска помощ в доста напреднали стадии на болестта.

Катарактата постепенно ще оказва все по-голямо влияние върху Вашето зрение. Ако не се лекува, тя може да доведе и до пълна слепота. С развитието на катарактата, качеството на Вашето зрение постепенно се влошава. Това ще се отрази върху начина Ви на живот и със сигурност ще затрудни извършването на ежедневните дейности, които Ви правят щастливи.

Симптоми, при появата на които е необходимо да посетите Вашия офталмолог:

  • Чести промени в диоптрите
  • Замъглено и неясно зрение
  • Повишена чувствителност към светлината
  • Избледняване на яркостта и цветовете
  • Внезапна способност за четене без очила, като преди това са Ви били необходими
  • Отслабено нощно зрение

Посочените оплаквания могат да бъдат проява и на друго очно заболяване. Ето защо диагнозата старческо перде може да бъде поставена единствено от офталмолог.

Може ли катарактата да се лекува само с очни капки, без операция?

Единственото ефективно лечение е оперативното. Има капки, за които рекламата твърди, че спират заболяването, без да възвръщат нормалното зрение.

Кога трябва да се оперира катарактата?

Катарактата трябва да се оперира, когато започне да затруднява пациента. Хората на 45- 50 години, които работят активно, усещат много по- рано проблеми със зрението си от тези на 70- 80 години, с по-малко зрително натоварване. Не е правилно да се чака „пердето да узрее напълно” - т. е. пациента да различава само светлина - това затруднява съвременните хирургични техники.

Хирургията е единственото лечение

Катарактата не може да бъде лекувана чрез медикаменти, или да бъде коригирана чрез очила. Замъглената катарактална леща трябва да бъде хирургично отстранена.

Единственото ефективно лечение на катаракта е оперативното отстраняване – най-добре с ултразвук – т.н. факоемулсификация. Другото име на тази процедура е безшевна хирургия. През малък отвор 2,7-3,5 mm се вкарва сонда, която изсмуква пердето. На мястото на отстранената леща се поставя изкуствена – мека сгъваема леща, която се разтваря и заема мястото на отстранената естествена леща.

Точна и прецизна интервенция, извършена от медицински специалисти - офталмолози, които ще се погрижат надеждно за Вашите очи.

Катаракталната хирургия е безопасна интервенция, с отлични резултати, при която пациентът не се нуждае  от хоспитализиране, а ефектът се забелязва веднага.

След операцията

След операцията на катаракта е нормално наличието на сърбеж и лек дискомфорт, както и отделянето на малко количество секрет от очите. Окото може да е чувствително към светлина и докосване. След един или два дни този умерен дискомфорт трябва да изчезне. В противен случай е необходима повторна среща с лекуващия лекар.

След операцията ще Ви бъдат предписани капки, които да се поставят няколко дни, с цел намаляване на риска от развитие на инфекции. Окото не трябва да се трие или натиска. Препоръчително е да се избягва навеждане от кръста и вдигане на тежки предмети.

Обикновено възстановителен период е кратък. Пациентите могат бързо да се върнат към ежедневните си дейности, но зрението обикновено е размазано. Лекуваното око се нуждае от време, за да се приспособи и да започне да фокусира нормално, особено ако другото око е с катаракта.