Глаукома

glaucomaГлаукомата е водеща причина за слепота сред по-възрастните хора. Понякога тя е наричана „тихият крадец на зрение“, защото може да засегне зрението още преди човек дори да осъзнае, че има заболяване. Откакто съществува и до днес не е известно лечение на глаукомата, но загубата на зрение до голяма степен е предотвратима при ранно диагностициране на заболяването. Глаукомата е типичен пример за заболяване, което уврежда оптическия нерв, голямата съвкупност от нервни влакна, носещи изображенията, които ние виждаме до мозъка. Както много хора знаят, глаукомата е свързана с налягането в окото (вътреочното налягане) и колкото по-високо е налягането в окото, толкова по-голяма е вероятността от увреждане на оптическия нерв. Но не е вярно, че високото вътреочно налягане непременно причинява увреждане на нерва или е единствения симптом или индикатор за глаукома.

Какво причинява глаукома?

Когато течността, наречена вътреочна течност, която обикновено са оттича извън окото, не се изтича правилно, налягането в очите нараства. Това може да се случи по различни начини, в зависимост от вида на глаукомата. Повишеното налягане в окото може да увреди зриелния нерв. Преди се смяташе, че високото вътреочно налягане е главната причина за увреждането на зрителния нерв при глаукома, но сега знаем, че дори хора с „нормално“ налягане могат да загубят зрение поради глаукома – така наречената “ глаукома на нормалното налягане“. Може би има и други фактори, които засягат оптическия нерв, дори когато налягането е в така наречения „нормален“ обхват. Но все още повишеното вътреочно налягане се смята за главен рисков фактор за глаукома, защото проучванията показват, че то увеличава вероятността от увреждане на оптическия нерв. Ако е разрушен целия нерв, настъпва слепота.

Какви са симптомите?

Тъй като при глаукомата се увреждат нервните влакна на зрителния нерв, започват да се развиват малки слепи петна обикновено в страничното или периферното зрение. Много хора не забелязват слепите петна докато зрителния нерв не се увреди значително. Един вид глаукома (закрито-ъгълна глаукома) дори не дава забележими симптоми докато не се превърне в голям проблем. Съществува внезапно покачване на вътреочното налягане, което може да причини някои от следните симптоми: замъглено зрение, остра болка в октото, главоболие, дъговидни ореоли около светлини, гадене и повръщане. Закрито-ъгълната глаукома е рядка и сериозна форма на глаукома. Ако имате който и да е от тези симптоми, незабавно трябва да се обадите на вашия офталмолог. Ако лекарят не лекува закрито-ъгълната глаукома бързо, може да се стигне до слепота.

Различните видове глаукома

Най-често срещаната глаукома е така наречената открито-ъгълна глаукома, която се получава в следствие на стареенето. Предно-камерният ъгъл на окото става по-малко ефективен за оттичане на вътреочна течност с времето и налягането в окото постепенно нараства. Ако повишеното налягане увреди зрителния нерв, това е известно като хронична открито-ъгълна глаукома. Тази форма на глаукома може да засегне зрението толкова постепенно и безболезнено, че вие да не предполагате, че това се случва докато зрителния нерв не се увреди лошо. Повече от 90% от възрастните пациенти с глаукома имат открито-ъгълна глаукома. При закрито-ъгълната глаукома нормалните канали за изтичане са блокирани, когато областта между ириса и роговицата не е отворена. Това състояние може да бъде хронично (напредва бавно или се появява постоянно) или остро (появява се изведнъж). При закрито-ъгълната глаукома има внезапно увеличение на вътреочното налягане, дължащо се на задържането на вътреочна течност в окото. Хроничната закрито-ъгълна глаукома, като открито-ъгълната глаукома, може да причини увреждане на зрението без симптоми. От друга страна, острата закрито-ъгълна глаукома се смята за спешно състояние, защото увреждането на оптическия нерв и последващата загуба на зрение могат да се появят часове след началото на проблема. Глаукомата на нормалното (или ниско) налягане е необичайна и слабо изследвана форма на заболяването. При този вид глаукома, оптическият нерв е повреден въпреки че вътреочното налягане на пациента е в рамките на считаното за нормално. Детската глаукома е рядка и започва в ранно детство, в детство или в юношество. Като открито-ъгълната глаукома, съществуват малко симптоми в ранните етапи и ако не се лекуват, може да настъпи слепота. Както повечето видове глаукома, този вид се смята за наследствен. Вродената глаукома е вид детска глаукома, която обикновено настъпва скоро след раждането, въпреки че може да бъде забелязана по-късно, в първите години от живота на детето. За разлика от детската глаукома, вродената често има забележими признаци, включващи сълзене, светло-чувствителност и замъгляване на роговицата. Този вид глаукома е по-често срещан при момчетата и може да засегне едното или двете очи.

Откриване на глаукомата

Редовните прегледи на очите са най-добрия начин да се открие глаукома. Вашият лекар използва различни инструменти и техники, за да провери вътреочното ви налягане, ъгъла на оттичане на окото, преценява дали има увреждане на зрителния нерв и тества зрителното поле на всяко око. Някои от тези тестове не са необходими винаги, но при някои хора трябва да се правят редовно, за да се определи дали увреждането от глаукомата расте с времето.

Рискови фактори за глаукома

Високото вътреочно налягане само по себе си не означава, че вие имате глаукома. Вашият лекар събира много информация, за да определи риска от развитие на заболяването. Най-важните от тези рискови фактори са:

  • възраст
  • късогледство
  • глаукома в историята на семейството
  • стари травми на окото
  • минала анемия или шок

Вашият лекар ще претегли всички тези фактори и ще прецени дали се нуждаете от лечение за глаукома или дали трябва да бъдете следени внимателно.

Лечение

Увреждането, причинено от глаукома, като правило, е необратимо и до момента не е известно лечение. Но глаукомата би могла да бъде задържана или забавена от по-нататъшно развитие чрез капки за очи, лекарства и лазерни или хирургически операции. При всеки вид глаукома, периодичните прегледи са много важни за предотвратяването на загуба на зрение, дори когато лечението е успешно. Тъй като глаукомата може да се влоши без да усетите, може да бъде необходима промяна във вашето лечение с течение на времето. Лечението за глаукома е съсредоточено върху намаляване на вътреочното налягане до ниво, което лекарят смята, че няма да причини по-нататъшно увреждане на оптическия нерв. Това ниво (понякога наричано „целево ниво“) варира за различните хора и дори за един и същ човек с времето.

Медикаменти

Открито-ъгълната глаукомата обикновено се контролира с медикаменти, които понижават вътреочното налягане и могат да се взимат под формата на хапчета, очни капки, мехлеми или имплантанти (ивици приличащи на вафла, които се поставят в ъгъла на окото). Тези медикаменти намаляват вътреочното налягане като намаляват продукцията на вътреочна течност или като увеличават оттока през ъгъла на оттичане. Лекарствата за глаукома могат да имат и странични ефекти, като всяко лекарство. Трябва да усведомите вашия лекар, ако усещате странични ефекти като: парещо усещане в очите, зачервяване, замъгляване на зрението, главоболие, промени в пулса, сърцебиене или проблеми с дишането, изтръпване на пръстите на ръцете и краката, сънливост, загуба на апетит, чревни неразположения, камъни в бъбреците, анемия или лесно кървене.

Хирургия

За много хора, хирургическата намеса може да бъде най-доброто лечение за тяхната глаукома. Има няколко вида хирургия при глаукома. Вида на хирургията, която е подходяща за вас, ще бъде определена от вас и вашия лекар след отчитането на много фактори като: вида и сериозността на глаукомата, общото ви здравословно състояние и други очни състояния. В зависимост от вида на избраната операция, тя може да бъде извършена с лазер или като стандартна хирургическа процедура.

Лазерна хирургия

Лазерът може да бъде използван по три различни начина при лечение на глаукома Trabeculoplasty се използва най-често за лечение на открито-ъгълна глаукома. При тази процедура, лазерът се използва за поставяне на „петна-спойки“ в оттичащата се област на окото, това е известно като трабекуларна мрежа, тя позволява на течността да се оттича по-свободно. Iridotomy често се използва за лечение на закрито-ъгълна глаукома. При тази процедура, хирургът използва лазера, за да направи малка дупка в ириса, която позволява на течността да тече по-свободно в окото и през трабекуларната мрежа. Cyclophotocoagulation е малко по-драстична процедура, която може да се използва при лечение на напреднали или агресивни случаи на глаукома. При тази процедура, лазерният лъч се използва, за да обработи избрани области от цилиарното тяло, частта на окото, която произвежда вътреочна течност, за да намали отделянето на течност и така да снижи очното налягане. Лазерната хирургия обикновено се извършва на нехоспитализиран пациент и изисква само лека анестезия, както и кратко време за възстановяване. Пациентите може да почувстват леко дразнене в очите, но обикновено могат да се върнат към нормалните си дейности в рамките на един или два дена.

Стандартна хирургия

В някои случаи лазерната хирургия не се предпочита при лечение на глаукома. Понякога, когато има бърза загуба на зрение или медикаментозното и лазерното лечение не успеят да снижат вътреочното налягане достатъчно, „стандартната“ хирургия е най-доброто решение. Филтриращата хирургия обикновено се прави с местна анестезия и понякога със седативи. Хирургът използва много фини инструменти да премахне малко парченце от стената на окото (склерата), оставяйки мъничка дупка. Течностите могат и изтичат през дупката и да бъдат абсорбирани от кръвния поток и по този начин се намалява вътреочното налягане. В някои случаи, хирургът може да постави малка тръбичка или клапа в окото през малък разрез в склерата. Клапата действа като регулатор за задържането на вътреочната течност. Когато вътреочното налягане достигне определено ниво, клапата се отваря и позволява на течността да изтече извън окото, където може да бъде абсорбирана от кръвообръщението. Процедурата може да бъде извършена под местна анестезия. Възстановителният период след стандартна хирургия при глаукома обикновено е кратък. Ще се наложи да носите превръзка на окото за няколко дни след операцията и да избягвате дейности, които мокрят окото, като взимането на душ или плуване. Офталмологът може да ви препоръча да се въздържате от тежки натоварвания, напрягане или шофиране за кратко време след операцията, за да се избегнат усложнения. Както при всяка хирургическа намеса, пациентите трябва да са наясно, че съществуват рискове при операцията за глаукома. Усложненията са редки, но включват инфекция, кървене, нежелани промени във вътреочното налягане и в някои случаи, загуба на зрение. Понякога, една хирургическа процедура не спира ефективно развитието на глаукомата. В тези случаи може да бъде направена втора операция и да се продължи с медикаментозно лечение.