Травми на окото

travmi na okotoОчните травми са много разнообразни и много често имат лоша прогноза. Обикновено водят до влошаване или загуба на зрението. Своевременно поставена диагноза, правилно оказана спешна медицинска помощ и добра обработка на първичната находка често определят крайния вариант за изход от заболяването.

Нараняванията са най-различни. Те могат да засягат орбитата и клепачите или очната ябълка. Те могат да бъдат пробивни или непробивни, термични, химични и лъчеви.

Наранявания на орбитата и клепачите

Най-често се получават от удар или друга тъпа травма. Протичат с поява на емфизем на клепачите, хематот в пространството зад очната ябълка, счупване на орбитния ръб, двойно зрение, заради притискане на очедвигателни мускули, понякога вдлъбване на очната ябълка, кървене от клепачите, хематом на клепачите, както и заради най-характерния симптом на очилата – при двустранно нараняване на клепачите или травма на черепната основа.

Лечението обикновено е първично – поставя се шеф на миглените ръбове и послойно зашиване на раните. Ако слъзните пътища са засегнати, лекарят офталмолог поставя специална сонда в тях и след това зашива травмата.

Травми на очната ябълка

Състоянието се придружава от изразено дразнене на светлина, обилно сълзене от очите, затворени клепачи, зачервяване, оток и кръвоизливи по клепачите, дегенеративно разрушаване на роговицата, разширени зеници, травматична катаракта, вторична глаукома или очна хипотония.

Пробивни наранявания на очите

Пробивните рани най-често се предизвикват от посрещащ много силен удар на окото с остър режещ предмет. Клиничната симптоматика е много характерна – болка, зачервяване, деформации на зеницата, кръвонасядане, намалено очно налягане, намалено или влошено зрение.

Този вид травми често са предпоставка за инфекция на ретината или роговицата, засяга се и лещата. Развива се абсцес на стъкловидното тяло, вдлъбване на очните ябълки, глаукома, отлепване на ретината и трайно разширени зеници с нарушаване в двуочното зрение.

Непробивни наранявания на очите

Съпровождат се с изразена болка и дегенеративни промени по роговицата. Обикновено се открива наличието на остатъчни чужди тела. Те предизвикват болка, дразнене, усилено сълзене и зачервяване на очите.

Лечението е строго специфично и може да се извърши още в първата медицинска помощ. Чуждото тяло се отстранява с игла. В последствие се прилагат антибиотични капки и овлажняващи мехлеми. Понякога приложение намират и капките „изкуствена сълза”. Поставя се превръзка.

Термични изгаряния

Клиничната манифестация отново е много характерна, както при пробивните рани. Протича със зачервяване и оток, образуване на мехури и дегенеративно разрушаване на роговицата. Състоянието е втора фаза и се съпровожда с поява на мехури. В последствие окото претърпявя влошаване в кръвоснабдяването и се забелязват исхемични огнища, които в последствие некротизират. Като краен етап на термичната травма може да се опише разрушаването на очната ябълка, което се овладява при правилна и своевременна диагностика и лечение.

Лечението на този вид проблеми включва задължително антибиотици и противовъзпалителни средства. При много късни усложнения – кератопластика, което е отдел на очната микрохирургия.

Химични изгаряния

Химичните изгаряния са специална категория очни травми. Това се определя от поведението при тези наранявания и от последствията. Киселините са най-честият причинител. Те предизвикват поява на некроза, поради влошеното кръвоснабдяване, което се обуславя с химичното увреждане или изгаряне на кръвоснабдяващия апарат.

Лечението е много специфично и не бива да се неглежира. То е основата на трайното лечение на проблема и овладяване на крайно лошите последствия. Започва се със щателно почистване на полето и обилна промивка с неутрални разтвори. Прилагат се противовъзпалителни средства.

В очната клиника се прилагат разрези на конюнктивата, премахване на образувалата се некроза, пункция на предната камера при задръжка на течност, както и ранна кератопластика.

За профилактиране на този род заболявания във всяка химична лаборатория има поставени специални чешми или множество бутилки с дестилирана вода, която служи за директно почистване на окото при попадане на химичен агент. Целта е неутрализация на химичния дразнител и овладяване на последствията.

Лъчеви увреждания

Не на последно място по важност са лъчевите увреждания. Чест причинител на този вид травми е осветяването с ултравиолетови лъчи. Появяват се болки след около 10 часа от нанесената травма, затваряне на клепачите и обилно сълзене.

Инфрачервените лъчи имат специфичен травматогенен ефект. Те увреждат предимно лещата, стъкловидното тяло и директно ретината.

Лечението е категорично и цели прилагане на локални анестетици с цел овладяване на директното дразнене върху очите. Прилагат се също така аналгетици и всякакви очни мехлеми. За профилактиране на състоянието се препоръчва употребата на слънчеви очила, които намаляват вредното въздействие на слънцето и ултравиолетовите лъчи върху очите.