Статии и публикации

book

Въведение

Витреоретиналната хирургия е едно от най-важните направления на очната микрохирургия. От момента, в който се разбра, че окото спокойно може да функционира и без стъкловидно тяло, се постигна забележителен прогрес в инструментариума, индикациите и оперативните резултати.

От хирургия на спасението на окото витреалната хирургия се превръща в хирургия на подобрение на зрението и на качеството на живота.

Целта на тази монография е да изложи оперативния опит на автора и да го сподели с останалите колеги.

Написаното е предназначено както за офталмолозите от здравната мрежа (по отношение на индикации), така и за витреални хирурзи, с които провеждам задочна дискусия.
Монографията отразява етапния опит. В момента на четенето тя вече е остаряла.

Не претендирам за изчерпателност. Ще се радвам, ако бъдат споделени критики или несъгласия.

Д-р Борислав Дъбов.

Автор(и): Борислав Дъбов.
Издание: първо.
Година на издаване: 2002.
Обем: 152 стр.

 

Untitled 1
August 15, 2019

Посттравмена PVR

I Контузии заден сегмент Травматични руптури на ретината Contusio: 70-80% причина за травматични отлепвания Най-често – базални разкъсвания- 87% 80% от отлепванията до 2г. са посттравматични Авулзия на базата – 26% Патогномоничен белег, особено при деца Макулни дупки – 6% Патогенеза ретинални разкъсвания Латерална експанзия на екватора 1) Директна контузия – некроза – chorioretinitis sclopetaria… повече
aboutus
April 21, 2019

Лечими ли са очните заболявания?

Окото страда от много заболявания, но няколко са основните, които могат да доведат до слепота:1. Старческо перде – катаракта.2. Глаукома – повишено вътреочно налягане.3. Диабетна ретинопатия.4. Отлепване на ретината.5. Възрастово – обусловена дегенерация на ретината. I. Старческото перде (катаракта) е основната причина за лечима слепота. Катарактата представлява помътняла естествена леща на… повече